"HAMAS" KİMDİR? NEDİR?

 Hamas resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi. Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve Sünni İslamcı siyasi parti.

PARTİ BAYRAĞI


Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'ndeki ülkeler ve uluslararası topluluklar tarafından terör örgütü olarak ilan edilmiştir.

Son yıllarda Hamas, Filistinliler arasında popülerlik ve destek kazanmıştır; 2021 yılında yapılan bir ankette, katılımcıların %53'ü Hamas'ın "Filistin halkını temsil etmeye ve liderlik etmeye en layık olanı" olduğuna inanırken, %14'ü Fetih'i tercih etti. Bununla birlikte, Hamas'ın insan kalkanları kullanması, rehine alma, sivil halka yönelik şiddet ve savaşçılar ile savaşçı olmayanlar arasında ayrım yapmaması, birçok devletin Hamas'ı terör örgütü olarak tanımlamasına yol açmıştır, ancak Birleşmiş Milletler tarafından terörist olarak tanımlama girişimleri başarısız olmuştur.

7 Ekim 2023 tarihinde Hamas, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" adlı büyük bir askeri operasyon başlattı ve İsrail de karşılık olarak savaş halini ilan etti.



Genel başkanİsmail Haniye
Genel sekreterSalih el-Aruri
KurucuŞeyh Ahmed YasinAbdülaziz el-Rantisi ve Mahmud Zahar
Siyasi Büro Başkanıİsmail Haniye
Siyasi Büro Başkan YardımcısıMusa Ebu Marzuk
Parti sözcüsüFevzi Barhum
Kuruluş tarihi10 Aralık 1987
ÖnceliMüslüman Kardeşler
MerkezGazzeFilistin
Silahlı koluİzzeddin el-Kassam Tugayları
İdeoloji
Siyasi pozisyonAşırı sağ
DiniSünni islam
Uluslararası üyelik Müslüman Kardeşler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİRESUN'A KAR YAĞDI

Gemlik Giresunlular Kültür Ve Dayanışma Derneği sokak havlanlarına kulübe yaptı.

ANKARA KIZILAY'DA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ÖNÜNDE TERÖRİST SALDIRISI