fındık hasadı ve depolama sürecinde ortaya çıkan sorunlar araştırılacak

Giresun Üniversitesi Fındık İhtisas Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca desteklenen, "Erken Hasadın Fındığın Fiziksel ve Kimyasal Özellikler Üzerine Etkisinin Araştırılması" projesinin 2023 Temmuz'da başladığını söyledi.

Turan, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü ve Ordu'da faaliyet gösteren bir fındık firması işbirliğinde sürdürülen araştırmanın, 3 yılda tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Turan, iyi muhafaza koşullarının fındığın veriminin ve kalitesinin düşmesini önleyeceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Kolesterol, kalp damar hastalığına karşı çok önemli. Son dönemlerde bazı çalışmalar var ki beyin fonksiyonları üzerine de etkilerinin olabileceğini söylüyor. Biz de burada diyoruz ki 'Fındığı nasıl daha kaliteli yetiştirebiliriz? Biyokimyasal değişiminde bir hasar olmadan, sağlıklı bir şekilde nasıl üretebiliriz?' Bunun yollarını arıyoruz. Günde 25-30 gram iç fındık tüketilmesi insan sağlığı açısından çok faydalı. Fındığın sağlıklı, besin içeriğinin yerinde olması çok önemli. Dolayısıyla biz de fındığın besin değerinin koruması için çalışmalar yapıyoruz."


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİRESUN'A KAR YAĞDI

Gemlik Giresunlular Kültür Ve Dayanışma Derneği sokak havlanlarına kulübe yaptı.

ANKARA KIZILAY'DA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ÖNÜNDE TERÖRİST SALDIRISI